Was je hond dit jaar bang voor vuurwerk?

De feestdagen zijn weer voorbij en we zitten inmiddels alweer een paar dagen in het nieuwe jaar.
Voor mij hoog tijd om je de volgende vraag te stellen: Was je hond dit jaar bang voor vuurwerk?

Is het antwoord ja? Geef jezelf dan nu de spreekwoordelijke schop onder je kont en ga onder begeleiding van een gedragstherapeut aan de slag om oud & nieuw het komende jaar voor je hond en dus ook voor jou een stuk soepeler te laten verlopen.

Angst, wat doet dit met je hond?

Ik zal eerst even kort wat uitleggen over angst en wat dit doet met je hond.

Angst voor vuurwerk kan ontstaan door aanleg in gevoeligheid voor geluiden. Daarnaast spelen socialisatie en trauma (dus een negatieve ervaring) een belangrijke rol.
Angst is een emotie en het gedrag dat ontstaat komt voort uit een reflex, hierbij komt een verhoging kijken van de hormonen adrenaline, cortisol en testosteron.
Er zijn honden die reageren op geluiden van vuurwerk: de knal, het geknetter en de hogen tonen, de geur en de lichtflitsen. Veel honden hebben angst voor een combinatie van deze 3 factoren maar voor de meeste honden is het geluid al genoeg om bang te worden en te blijven.

Sommige honden zijn alleen buiten bang en zien hun huis als een veilige plek, andere honden zijn zowel binnen als buiten bang en zijn daardoor continue blootgesteld aan angst.  Honden die in de angst blijven steken hebben geen tijd om te herstellen. Het adrenaline, cortisol en testosteron niveau is dan constant erg hoog. Angst is een emotie om het lichaam te beschermen tegen gevaar. Cortisol en adrenaline zijn stresshormonen, die verhogen als reactie op stress. Deze hormonen zorgen er o.a. voor dat het hart meer bloed door het lichaam gaat pompen en dat er meer energie beschikbaar is in de hersenen. Hierdoor kan het lichaam direct tot actie over gaan.
Op langer termijn ontstaat chronische stress wat slaapproblemen, hoge bloeddruk etc. veroorzaakt

Veel mensen denken dat er niets aan te doen is, mijn hond is nou eenmaal bang is een bij mij veelgehoorde reden van eigenaren om er niks aan te doen.
Niet is minder waar, er is een kans dat de angst voor vuurwerk niet helemaal verdwijnt maar je kunt zeker wat doen.

Wat dan?

Eerst zal er door een gedragstherapeut een goede diagnose gesteld moeten worden en daarna wordt er gedragstherapie ingezet die onder andere gericht is op het stapsgewijs ongevoelig maken voor vuurwerk.
Daarnaast zijn er legio mogelijkheden om je hond te ondersteunen denk aan homeopathische ondersteuning, Adaptil verdamper, een Thundershirt, voedingssupplementen en gedragsmedicatie.
Welke therapiemethodes en ondersteuning (vaak is dit een combinatie) er in gezet moet worden hangt af van je hond, de situatie en de mate van angst.

Realiseer je dat niks doen eigenlijk geen optie is, ten eerste om het welzijn van je hond te verhogen.
Als je bovenstaande uitleg hebt gelezen en snapt wat angst doet met je hond en welke lichamelijke gevolgen dit heeft dan zal je met me eens zijn dat je aan de slag moet.
Ten tweede omdat veel honden die angstig zijn voor vuurwerk geluiden gaan generaliseren, dit betekend dat andere harde geluiden ook angst kunnen gaan veroorzaken. Hierbij kun je onder andere denken aan onweer, vaak gaat dit van kwaad tot erger.
En als laatste reden is dat het afsteken van vuurwerk helaas niet beperkt blijft tot de periode tussen kerst en oud & nieuw. Veel honden worden al vanaf eind oktober geconfronteerd met vuurwerk en zijn hierdoor een aantal maanden per jaar in opperste staat van paraatheid.

Aan de slag?

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van het feit dat je aan de slag wilt? Wacht dan niet tot oktober maar neem nu al contact op, er is dan nog een heel jaar om te gaan trainen.
Neem vrijblijvend contact op met Kim Noordermeer van Praktijk voor Hondengedrag of bekijk de website voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten.